architectural external design

This dwelling is a Grade II Listed, 16th century farmhouse that boasts a plain tiled roof, with part-exposed timber framework to the primary elevation, and a series of subservient brick and rendered extensions to the side and rear. Whitworth, were tasked with designing an entrance lobby and scullery befitting of the surrounding context and encompassing the existing footprint of a dilapidated coal store.

The result is a naturally lit, double-gabled, oak framed construction, with plain tiled roof. It harmoniously adjoins the existing single-storey extensions, complementing the historic fabric without dominating its setting. The proposal comprises of a naturally lit, inviting entrance lobby, with a fully glazed, exposed oak frame. This allows enhanced accessibility into the property for modern use, whilst allowing the primary interior space to engage with the garden. Beneath the second gable and high level glazing lays a weather-boarded scullery, that is a bright, spacious environment with a combination of crisp, clean lines and historic fabric. Exemplifying an idyllic connection, where historic fabric meets contemporary design.

All operations are continuing in accordance with COVID-19 guidelines, this includes accepting new architectural and surveying enquiries.